jueves, 16 de octubre de 2014

Osäkert i söndagens val i Uruguay

Presidentkandidaterna Tabaré Vazquez och Raul Sendic (vice) med orden:
”Uruguay går inte att stoppa”.



Osäkert i söndagens val i Uruguay

Uruguay går till val på söndag och utgången är oviss. Den sittande vänsterregeringen Frente Amplio (den Breda Fronten) är favorit men det är osäkert om den får majoritet i parlamentet.

Intervju (spanska) i audio:
https://app.box.com/s/v7uvli6ucbmvy2uzqgxz


Frontens presidentkandidat Tabare Vazquez ställer upp för andra gången och är också favorit men allt tyder på att det blir en andra valomgång.

Gerardo Rey, politisk sekreterare i Frente Amplio.
– Vi strävar till att vinna parlamentarisk majoritet för att kunna gå vidare med Frontens politiska program. Vi arbetar mycket hårt för att den målsättningen ska uppfyllas.

Det säger Gerardo Rey, politisk sekreterare och medlem av den högsta ledningen i Frente Amplio, till Flamman.

“Gerillapresidenten” får godkänt

Hur ser fem års politiskt och ekonomiskt saldo ut för president Mujica, före detta ledare för Tupamarosgerillan som tillbringade 13 år i fängelset under den uruguayanska militärdiktaturen?

– Den senaste opinionsundersökningen visar att Uruguays folk har gett Mujica klart godkänt. Mer än 65 procent av befolkningen anser att hans regering har skött sig bra. Alla sociala och ekonomiska indikationer för human och mänsklig utveckling visar uppåt. Livskvalitén har förstärkts märkbart. Vad som nu står på spel är frågan om vi bekräftar och fortsätter denna strategiska politik som regeringen har fört, eller, om vi ska gå tillbaka till tiden innan Frontens regeringsinnehav 2005.

Presidentbilen model 1987. . .


“President-Bubblan” anno 1987

´Pepe´ Mujica valdes till president 2010 och sänkte sin lön med 90 procent. Han har gjort sig till en världskändis som den “enkle presidenten” som fortsätter att bo på sin lilla bondgård norr om huvudstaden och som själv kör sin gamla volkwagnsbubbla från 1987 till presidentpalatset.

Och där finns historien om när Mujica anlände första gången efter presidentinstallationen och körde in med sin “bubbla” på palatsets parkeringsplats men som stoppades av vakten vid porten.

– Hur länge tänker du stanna, frågade vakten.

– I fem år, om ingen kastar ut mig innan, svarade Mujica utan att röra en min.

. . .  och Obamas, en Cadillac anno 2014.

Omtvistad presidentkandidat

2005 vann socialisten och läkaren Tabare Vazquez presidentposten för Frente Amplio. Han är mer “politiker” och reserverad. Hans kandidatur föll inte väl ut i Frontens vänsterströmning.

Jorge Zabalza, före detta Tupamarosledare.
Jorge Zabalza, en förre detta Tupamaroskamrat till Mujica som tillbringade 13 år i fängelset tillsammans med dagens president, gick för två veckor sedan ut och uppmanade uruguayanerna till att rösta blankt. Han menar att Frontens regeringspolitik har gynnat det transnationella kapitalet, ingått allianser mer med Pentagon och dess militära Sydkommando. I stället borde Uruguay delta mer aktivt i den latinamerikanska integrationen, lett av Venezuela. Under Tabare Vazquez´ regering (2005-2010) skrev Uruguay under ett frihandelsavtal med USA i stället för att ansluta Uruguay till ALBA. Tabare Vazquez har varit en konsekvent motståndare till abortlagstiftningen i parlamentet.

Och Gerardo Rey är medveten om den svaga länken i årets val.

– Inne i landet är entusiasmen stor. Men du har rätt i att det i huvudstaden (där 1,8 av Uruguays 3,4 miljoner invånare lever) kanske ivern och känslan inte är lika stark som i de tidigare valen, säger Rey diplomatiskt.

Fortsatt reformpolitik

Vilka är då de viktigaste politiska frågorna som Tabare Vazquez går till val på, frågar jag FA-ledaren.

– En ekonomisk politik med tillväxt som jämnar ut ojämlikheten. För första gången har en regering kunnat höja både löner, pensioner och sociala investeringar som gynnat den stora majoriteten. Vi ställer också sjukvård, utbildning och trygghet och säkerhet för medborgarna i förgrunden. 

Oppositionen

Vazquez huvudmotståndare är Luis Alberto Aparicio Alejandro Lacalle Pou (Sic!), född 1973, bara en dryg månad efter militärkuppen. Han kommer från den klassiska politikerfamiljen Lacalle och hans far, med samma namn, var president 1990-1995.

Högerns Luis Alberto Aparicio Alejandro Lacalle Pou.
Lacalle Pou representerar det kristdemokratiska högerpartiet Partido Nacional som grundades redan 1836 och som växlade vid makten med Partido Colorado, liberalt högerparti, fram till 2005. I opinionsundersökningarna får Lacalle 33 procent medan Coloradopartiet får 15 procent.

Lacalle Pou är en skicklig politiker och likt dagens högerledare ikläder han sig många gånger en vänsterprofil. Han förnekar inte de stora sociala reformerna och den ekonomiska framgången under två perioder av Frontens regeringsinnehav. Men för att vinna röster säger han att han ska “förbättra de reformer som inte genomfördes på ett bra sätt”. Han framställer sig också som en man som undviker “politisk konfrontation”, vilket i klartext betyder att Fronten står för en sådan politik.