domingo, 2 de noviembre de 2014

Uruguays nya vänsterparti tar ett mandat

Gonzalo Abella, presidentkandidat för vänsterpartiet Unidad Popular i årets val i Uruguay.
Uruguays nya vänsterparti tar ett mandat

 

TEGUCIGALPA / 2014-11-02 / I valet till president och parlament dök ett nytt parti upp och vann ett mandat till parlamentet; Unidad Popular (UP). Flamman har talat med Gunnel Lindblom som bor i Uruguay sedan 30 år och är ansluten till UP.

– Vi började egentligen kampanjen i mars-april 2012. Vår presidentkandidat Gonzalo Abella åkte bokstavligen runt hela landet minst tre gånger. Färdmedlen var buss, kamrater som har kört honom, ibland på moppe. Han har sovit och ätit hemma hos folk. Ofta har mötena hållits i hemma hos folk, säger Gunnel när Flamman talar med henne.

Hon uppger att inom partiet återfinns sex olika rörelser. Det centrala valrådet ställde en massa byråkratiska krav och till slut enades man om valbeteckningen Asamblea Popular (AP).

Men det går inte att missta på glädjen när vi pratar med Gunnel. Jag känner henne sedan slutet av 1970- och början av 1980-talet i Järfälla kommun utanför Stockholm där vi båda bodde. Där var hon aktiv i solidaritetsarbetet för Kuba och Latinamerika. Och på den vägen blev det. Efter att militärdiktaturen hade lämnat in, reste Gunnel och hennes dåvarande man till/baka till Uruguay.

Varför ett vänsterparti till?

 

Vad är det då som gör att det år 2006 uppstod ett nytt vänsterparti i Uruguay vid sidan Frente Amplio där även det historiska kommunistpartiet och delar av den gamla gerillarörelsen Tupamaros återfinns?

– Ingen av de traditionella partierna är emot mega-projekten som etableras i Uruguay och som plundrar landet. Sedan 2008 har de etablerade företagen fått en skattefrihet på tio miljarder dollar i frihandelszonerna. Uppskattningsvis 40 procent av jorden har sålts ut. Med andra ord; de (regeringarna) säljer bokstavligen ut landet till det spekulativa kapitalet och imperialismen.

Hon tar den avslutande valrörelsen som exempel på politikens urvattning, en urvattning som kan stå som exempel för hela Latinamerika. Allt mer av valrörelsen förläggs till TV. Politikens innehåll personifieras i stället för att ifrågasättas.

– Valrörelsen präglades av en total brist på konkreta idéer, förslag och debatter. Alla kritiserade resultaten i utbildningssektorn, men ingen lade konkreta förslag. Sjukvården är på den privata sidan urusel, fast de får nästan alla pengar som de tar in. På den offentliga sidan är situationen katastrofal. De traditionella partierna hackade på varandra om det var fördel att vara ung eller gammal.

Miljö- och utrikespolitik

 

Men hon trycker även på miljöfrågan och hur alla de tidigare regeringarna har överlämnat enorma arealer till gruvbolag. Eller de finska och svenska cellulosaföretagen UPM respektive Stora Ensö. De anklagas av miljörörelsen i Uruguay för stora miljöbrott som plantering av tiotusentals hektar snabbväxande vattenslukande eukalyptusträd. Också enorma jordarealer som brukas av argentinska och brasilianska sojaproducenter blir skattebefriade i Uruguay.

”Mot den imperialistiska interventionen, Ut Ur Syrien”!
kräver UP och kritiserar regeringen Tabare Vazquez (2006-2010)
som deltog i militärmanövrar under befäl av USA:s Sydkommando,
manövrar som Vazquez och Frente Amplio alltid kritiserade
när de inte var i regeringsställning.
Men även utrikespolitiken är en avgörande fråga för uppkomsten av ett nytt vänsterparti:

– Uruguay har ansökt om medlemskap i Stilla Havsalliansen som ses som ett direkt svar från USA mot ALBA, både handelsmässigt som på längre sikt militärt. Regeringen är för en orättfärdig frihandel med EU. Alla partier är sionistvänliga och säger att “Israel har rätt att försvara sig mot Hamasterrorn”. Politiken gentemot Kuba, Venezuela kan skilja. Frente Amplio använde de tusentals ögonoperationerna som kubanska läkare och sjuksköterskor genomförde i sin valpropaganda.

De sociala rörelsernas roll

 

Det är bakgrunden, menar Gunnel, till bildandet av det nya partiet. Det strävar till att kanalisera den kritik som de breda sociala rörelserna i Uruguay för fram men sällan nämns i medierna, än mindre i de internationella nyhetsbyråernas rapportering.

Uruguay går till den andra valomgången den 30 november för att definiera president för de kommande fyra åren. Frontens Tabare Vazquez är huvudfavorit med sina 46 procent i den första valomgången. Mot sig har han den rena högerns kandidat som inte tros ha någon chans. Frente Amplio vann också egen majoritet i parlamentet i den första valomgången.

Dick Emanuelsson