martes, 14 de abril de 2015

Rapport från Gunnel i Uruguay: perversa frihandelsavtal hotar oss

Frihandelsavtalen som görs upp i Washington eller Bryssel sluklar nationell suveränitet för små länder som Uruguay.
Nästan helt inne i NATO nu???

När man läser den här (fullständigt vridna) publikationen så har den elake ryssen helt attackerat och invaderat Ukraina.
Det är ju underligt hur ryssarna är sånt aggressivt hot mot Europa, men USA bjuds in till säkerhets-, försvars- och propagandamöten med EU-höjdarna, det står faktiskt utskrivet i klartext, om man orkar läsa. Men när svenska militärer började jaga ryska u-båtar i Skärgården (igen!) kunde jag inte låta bli att gapskratta.

Efter dom sista Uruguay-vändorna om Venezuela, där utrikesministern mer eller mindre jämförde Maduros regering med diktaturen här, och Tabaré Vázquez möten med Obama och alla högerledare i Latinamerika, och Miami-gusanerías av kubanskt och venezolanskt ursprung, kan det väl inte vara någon som tvivlar på var den här regeringen står för längre, även om dom kallar sej progressiv, eller vänsterregering?

Annars håller jag på att försöka läsa det jag kan om alla perversa frihandelsavtal, som finns och planeras, och i synnerhet TISA, som vi just fått reda på att Mujica och Almagro i hemlighet har förhandlat in oss i. OBS att det inkluderar också alla EU-länderna, så Sverige måste se om dom kan ha nåt självbestämmande kvar, över huvud taget, med eller utan TTIP, jag har Katalys-rapporten också, men inte hunnit kolla på den, men kan säja redan nu att dom är livsfarliga. 


Vi har ju redan frihandelszoner där massafabrikerna är feodalherrar och gör vad dom vill, deras eventuella framtida icke-vunna vinster, pga. strejk, naturkatastrof, skatter, eller annat, ska Uruguay betala till företagen, och dispyter avgörs i en domstol underställd Världsbanken, som Philip Morris vs Uruguay just nu (fast där har vi sympatistöd internationellt).
Patenter på mediciner följs stenhårt här, finns nästan inget generiskt och dom är dyra, i Argentina är det full kamp nu mot en “frö-lag”, som skulle tvinga alla bönder att köpa patenterade (“certifierade”?) frön, och förbjuda dom att spara egna frön, som lagen i Colombia. Men det finns hopp, i Chile vann det folkliga motståndet efter fyra års kamp, och dom har stoppat GMO-odlingar, än så länge. Motståndet växer ju överallt, som tur är, folk vaknar upp och organiserar sej, så det är hopp om framtiden.

TISA-avtalet är jordgubben på tårtan, attackerar allt vad som kan finnas kvar av statliga tjänster, med t ex retroaktiv privatisering, som förbjuder förstatligande av privatiserad service, o sånt. Öppnar alla dörrar o fönster på vid gavel för transnationella bolag, på lika villkor som lokala, patentering av allt från mediciner till fröer och fritt fram för internationella finanskapitalet, som inte får kontrolleras. Totalt sanslöst!!! Tom dom fackliga höjdarna och folk inom Frente Amplio reagerade mot det, fast nu tonas det ner med att vi skulle kunna välja vad som ska undantas från avtalet, dom diskuterade det någon vecka, nu försöker dom få oss att glömma det.
T Vázquez påstår att han inte visste nåt om TISA, han som bl.a. är rådgivare åt FMI, tro det!!!

Det juridiska systemet här håller också på att göras till någon dålig kopia av USA:s, som deras åklagarbaserade system (på polisstationerna) fast utan jury, ungefär. Att det skulle ha varit oberoende av statsmakten vet vi ju att det inte kan vara, dom måste ju få sina pengar, och landet är kapitalistiskt, även om en del domare och åklagare har vågat ta itu med människorättsbrott och miljöbrott, fast dom sen blir förflyttade, ignorerade eller saboterade och allt blir som förr, det inte blir grus i maskineriet. Det juridiska får (alltid) sina pengar i vad som röstas fram av riskdagen, som också utnämner dom som hamnar i högsta domstolen, men dom flyttas från kultur- och undervisningsministeriet till nåt fristående organ under presidentämbetet, med sin chefsåklagare, ett helt nytt ämbete, och högsta domstolen (?). Låter faktiskt inte klokt.

Vi har torka och sån katastrofsituation med sötvattnet att tom regeringen o försvarsministern ska ta itu med det, övergödning och algblomning med cyanobakterier överallt, tjock grön o giftig soppa i hela inlandet och ibland längs stränderna ut mot Punta del Este.
Enda platsen distributionen av vattnet är privatiserad är Maldonado, där Punta del Este ligger, och där har det kommit grumligt och illaluktande ur kranarna sen 16 mars. Enligt dom ansvariga är det inte drickbart, men man blir inte sjuk av att dricka det “no potable, pero nu peligroso para la salud”. Det är väl geosmin, inte giftig microsystin, samma som vi hade några dar i hela Montevideoområdet för två år sedan. Maldonado tar ur en “Laguna del Sauce” där Buquebus (flygbåtarna) ägare har GM-soja ner till vattenkanten, men dom ansvariga skyller utsläpp från ett slumkvarter i stan, som säkert bidrar via ett dike, men är alldeles för litet för att vara avgörande.

OSE (statliga vatten- o sanitetsbolaget) har inte fortsatt att kolla vattenkvaliteten i Maldonado, det gav för dåliga siffror och dom ville inte skrämma upp folk, framför allt inte turisterna, fast det är deras skyldighet och dom har labb. Nu skulle det bli 5% avdrag på fakturorna och det blev sån reaktion att presidenten skrev på ett dekret att dom drabbade inte skulle betala för perioden, dom ligger lite risigt till inför dom lokala valen den 10/5, intendente, ediles och alcaldes, ung landshövding, landsting o kommuner.

Som tur är har efterfrågan på soja gått ner, det kanske kan lätta lite och bli mindre av den där Monsanto-skiten överallt, den bidrar otroligt mycket, fast nämns aldrig av myndigheterna. Det är plantor, gödning o besprutning ner till vattenytan, plus det som regnen spolar ner, och sen tvättar dom maskinerna i vattendragen också och slänger tomma giftdunkar var som helst, och en del folk återanvänder dom till annat. Till det kommer orter och städer utan sanering av avloppen, och feed lots, och om det dessutom till slut hamnar i floden Sta Lucia, där Montevideo-områdets dricksvatten tas ...

Svårt att hitta nåt positivt att skriva om, kris i mjölkindustrin också, massa jobb som försvinner eller hotas, på fyra olika företag och orter, något kanske kan bli arbetarkooperativ, förhoppningsvis. Efter valet i maj kommer nog dom ekonomiska skruvarna att dras åt, Vázquez sa att ekonomin var värre än han väntat sej, fast hans finansminister får väl förklara den delen, han var ju vicepresident, har styrt ekonomin sen 2005. Det är prat om “pensionsreformer”, fler år och mindre pengar, kan vi nog utgå ifrån, privat del är det ju redan, säkert ännu mindre arbetarskydd, vg anställningar. Strafflagen mot arbets”givare” som var skyldiga till en anställds död, på grund av slarv och brister, som galler som saknas i utlopp, brist på säkerhetslinor och sånt, finns numera, men har aldrig använts i praktiken, trots några ganska klara fall.

Men det lilla positiva är att vår riksdagsman har tagit jobbet på allvar, han åker till platser där folk har problem med t ex förorenande industrier, folk som hotas av stora industriprojekt som dagbrott mitt i bebyggelse, blir direkt besprutade med glyfosat av sina grannar, osv., och ser till att dom får komma och få sin röst hörd i deputeradekammaren (tror båda kamrarna samlas?). I t ex Villa Sara, där dom genererar el med att bränna risskal, och allt är inpyrt med röken och “dammet” från fabriken, var han innan valet, och flera andra politiker också, men han var den enda som besökte dom nu, som avtalat, och fixade ett möte med riksdagen för invånarna, ingen av dom andra hade dykt upp. 

Och jag fick i uppdrag att göra vallistorna för staden Colonia, dom är godkända och väntar på tur i tryckeriet. Det är tredje valet på ett år och valrådet byter format och pappersstorlekar och sånt varje gång.

Läggdags för länge sen, Beto snarkar i fåtöljen framför TV:n och hundarna undrar när vi ska äta, det vill säga riktig mat och inte trista hundtabletter, så det får räcka nu.

Kramar,
Gunnel
-----------------

Monday, Apr. 13'th 2015

Nordic pact heightens tension with Russia

  • The Nordic states plan to share information on airspace violations (Photo: Air Combat Command)
BRUSSELS, Today, 09:20
The Kremlin has complained that a new Nordic defence pact is “directed against Russia” and amounts to a “confrontational approach” on the Ukraine crisis.
The Russian foreign ministry issued the statement on its website on Sunday (12 April).
It said “Nordic defence co-operation … has begun to be directed against Russia in a way that could undermine the positive engagement accumulated over the past decade”.
It voiced “concern” that Finland and Sweden, which are not Nato members, are showing “increasingly strong convergence” with the alliance.
It also said that “instead of an open and constructive dialogue” on issues such as the Ukraine conflict, “the principles of confrontation are being foisted on the public opinion of the Nordic countries”.
The defence ministers of Denmark, Finland, Iceland, Norway, and Sweden unveiled the agreement in an op-ed in Norwegian daily Aftenposten last Thursday.
They said they would: share information on maritime and airspace movements; take joint steps on cyber defence; conduct military drills; consider launching a new air-police mission called Northern Flag; share air bases; and explore joint military acquisitions.
“Russia’s conduct [in Ukraine] represents the gravest challenge to European security. As a consequence, we must be prepared to face possible crises or incidents”, they warned.
They said “Russia is undertaking huge economic investments in its military capability” and that its military “is acting in a challenging way along our borders”.
They added that Russia is trying to “sow discord” in the West and that their pact “strengthen[s] the cohesion of Nato and the EU, and helps to maintain transatlantic links”.
Russian jets have violated the airspace of Estonia, Latvia, and Lithuania hundreds of times over the past year.
But the Russian military has also spooked the Nordic allies.
Last June, Russian bombers simulated an attack on the Danish island of Bornholm.
Last October, two Russian bombers entered Swedish airspace near the Oland island. The same month the Swedish navy launched a hunt for a suspected Russian submarine in the Stockholm archipelago.
Russian military planes have also been involved in near-misses with Swedish civilian and military flights.
A recent survey showed that 64 percent of Finnish people don’t want to join Nato. But Swedish public opinion is swinging toward the alliance.
For his part, the Finnish foreign minister, Erkki Tuomioja, told national media on Sunday the defence pact is “neither a plan for nor precursor of Nato membership”.
Speaking to EUobserver before the Ukraine conflict, the then Swedish defence minister, Karin Enstrom, said she believes that if any Nordic state is attacked, neither Nato nor EU allies would stand aside.
“It's really difficult to think that if one [EU] country ... was affected by a catastrophe or an attack, it would not affect all the other EU countries. It would be an act of self-interest to try to stabilise the situation”, she said.

https://euobserver.com/foreign/128297